Current track

Title

Artist

  • ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ !!!
  • ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ !
Background

Μιχάλης Μενιδιάτης

Written by on 22 Οκτωβρίου 2018

 Ο σπουδαίος ερμηνευτής, που έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1932 στο Μενίδι Αττικής.

Ο Μιχάλης Καλογράνης ή όπως έγινε ευρύτατα γνωστός, Μιχάλης Μενιδιάτης, ανέβηκε στο πάλκο για πρώτη φορά- παρά τις έντονες αντιρρήσεις του πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας στην λαχαναγορά- το 1953, στη «Δροσιά» του Δημήτρη Γκίκα στο Μενίδι , όπου εμφανίζονταν οι Μιχάλης Δασκαλάκης, Τάκης Μπίνης, Γιώργος Λαύκας και Γεράσιμος Κλουβάτος.

Μπήκε στη δισκογραφία το 1957 με το «Θα χτίσω μια καλύβα» του Γερ. Κουβάτου. Καθιερώθηκε και αναγνωρίστηκε με συνθέσεις του Απ. Καλδάρα, «Μην περιμένεις πια», «Περιφρόνα με, γλυκιά μου», «Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις», «Πετραδάκι-πετραδάκι» κ.ά. ‘Άλλες δυνατές στιγμές του τα «Ξημέρωσε, καλή μου» των Ν. Καρανικόλα – ‘Ακη Πάνου, «Αγωνίες» του Χιώτη, «Πήραν τα στήθια μου φωτιά» του Καραμπεσίνη, «Λαϊκός τραγουδιστής» του Σαββόπουλου (Happy Day), «Η καρδιά της ανήκει αλλού» των Β. Βασιλειάδη – Γ. Κιούρκα, «Ένα τραγούδι πες μου ακόμα» του Μουσαφίρη κ.ά.

Είχε την τύχη να συνεργαστεί με τους περισσότερους κορυφαίους λαϊκούς συνθέτες, βάζοντας το δικό του προσωπικό στίγμα και την αμίμητη χροιά του στα τραγούδια και γράφοντας τεράστιες επιτυχίες, κυρίως στη δεκαετία του ’60. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Θα χτίσω μια καλύβα» του Γεράσιμου Κλουβάτου, το οποίο ηχογραφήθηκε το 1954, αλλά κυκλοφόρησε το 1957. Αιτία μία συνήθης τακτική των εταιρειών να καθυστερεί διακριτικά τους νεοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Η αναμονή όμως αυτή ανάγκασε το Μενιδιάτη να πιέσει το Μίνωα Μάτσα, διευθυντή της Odeon, να του δώσει το ελευθέρας του, καθώς δεσμευόταν με την δισκογραφική με πενταετές συμβόλαιο.

«Ο Καλδάρας ήταν ο δάσκαλος μου»

Τελικά, κατάφερε να καταλήξει στην Columbia, όπου συνάντησε τον Απόστολο Καλδάρα με τον οποίο διέγραψε μία εντυπωσιακή πορεία προς την κορυφή και την καταξίωση. «Τον Καλδάρα τον είδα για πρώτη φορά γύρω στο ’52 – ’53, να παίζει μπουζούκι και να τραγουδάει στη «Ζούγκλα», στην πλατεία Βάθης. Πιτσιρικάς ήμουν, περνούσα και άνοιξα την πόρτα και μπήκα μέσα. Είχε ένα δικό του στυλ, βυζαντινός σαν συνθέτης και ωραίος ερμηνευτής. Τραγουδούσε πολύ καλά. Δεν έχει σημασία που δεν έπιασε η φωνή του στους δίσκους», είχε αναφέρει ο Μενιδιάτης.

Η συνεργασία των Καλδάρα και Μενιδιάτη συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη του ’60, με συνθέσεις που μετουσιώνονταν σε 45άρια και σημείωναν αστρονομικές πωλήσεις, όπως «Μην περιμένεις πια» με την Βούλα Γκίκα στο σεκόντο, «Λίγο – λίγο θα με συνηθίσεις» με την Σοφία Κολλητήρη, «Περιφρόνα με, γλυκιά μου» με την Μπέμπα Φινέττη, «Πετραδάκι – πετραδάκι» με την Άννυ Λιαροπούλου κ.ά..

Με τον Άκη Πάνου

Το 1965, ο Άκης Πάνου έβαλε στίχους σε μια μελωδία του Νίκου Καρανικόλα, με αποτέλεσμα να προκύψει το «Ξημέρωσε, καλή μου», το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία. Μενιδιάτης και Πάνου συνέχισαν την συνεργασία τους στις 45 στροφές, με κομμάτια όπως τα «Χαραμίστηκε η ζωή μου», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», «Παράνομη αγάπη», «Στους πέντε δρόμους βρέθηκα», «Επτά φορές τη μάζεψα», «Το μέτρο της αγάπης» κ.ά..

Μεγάλες συνεργασίες

Στις πολλές μεγάλες συνεργασίες του Μιχάλη Μενιδιάτη συγκαταλέγονται τραγούδια όπως τα «Αγωνίες» του Μανώλη Χιώτη, «Πήραν τα στήθια μου φωτιά» του Γιάννη Καραμπεσίνη, «Λαϊκός τραγουδιστής» του Διονύση Σαββόπουλου ( Happy Day ), «Η καρδιά της ανήκει αλλού» των Βασίλη Βασιλειάδη και Γιάννη Κιούρκα, «Ένα τραγούδι πες μου ακόμα» του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά..

Έφυγε στις 21 Αυγούστου από τη ζωή, σε ηλικία 80 χρονών. Πίσω του άφησε μια μεγάλη καριέρα γεμάτη από σπουδαία τραγούδια που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές, τα οποία ακούγονται μέχρι και σήμερα.

Το 2017 κυκλοφόρησε η βιογράφια του με τίτλο “Μιχάλης Μενιδιάτης – Πετραδάκι… πετραδάκι… έως την κορυφή” που γράφτηκε από το Κώστα Μπαλαχούτη και παρουσιάστηκε στις 4 Απριλίου.


Continue reading